Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világörökség lesz a hunok fővárosa?

– Kínában a magyarokat tartják az utódoknak  

- cikk az index.hu internetes oldalról -


A kínai Sanhszi (Shaanxi) tartomány arra készül, hogy a világörökség részévé nyilváníttatja az ősi hun fővárost, Tongwanchenget. Ez a település a világon az egyetlen olyan romterület, amelyet a hunok hagytak maguk után.

A hunok Észak-Kínát, Közép-Ázsiát és Európa nagy részét is meghódították egykor. A nomád törzs eredete ismeretlen, a kínai források például a mai Kína területéről eredeztetik őket. A kínaiak szerint a hunok leszármazottai a mai magyarok, ám ezt korántsem tekinthetjük bizonyosnak – sőt: itthon a magyar népcsoportot finn-ugor nyelve miatt e népek közé soroljuk.

Hunok, avarok, magyarok…

Vannak elméletek ugyan a hivatalosan el nem fogadott török származásunkról is (a hunokat is általában török nyelvűnek tartják), ám a Hungária elnevezés akkor sem a hun, hanem az onogur népnévből eredeztethető a szakértők szerint. Az onogur szó egy összetétel: az „on” tizet jelent a különböző török nyelveken, az „ogur” pedig csuvas-török, bolgár-török eredetű szó, amely törzset is jelenthet. (Az ogurok egyébként népként is feltűntek Ázsiában, méghozzá a nyugati hunok szállásterülete környékén.)

E Közép-Ázsiában lévő területekről eredeztethetők az avarok is, akik magukat uar-hunnak nevezték, ami akár a „hun” népnévvel is kapcsolatban állhat. Az avarok emlékét őrzik a mai Magyarország Várkonyra végződő településnevek. A Várkony a varhun, uar-hun népnévből származó név. A nyugati hunok megkülönböztetendők az ázsiai hunoktól, a hsziungnuktól, akik a kínai forrásokban szerepelnek mintegy ezer éven át. Hogy a különbség mekkora volt a nyugati és keleti (illetve a kínai források szerint az északi és déli) hunok között, azt igen nehéz megítélni.

Pár éve fedezték fel a hunok fővárosát

A hunok, magyarok eredetét aligha lehet könnyen eldönteni, éppen ezért térjünk inkább vissza Kínába! A napokban a Xinhua hírügynökségnek nyilatkozó, a Sanhszi tartomány kulturális örökségeiért felelős hivatalnok, Zhang Tinghao igazgató ugyanis bejelentette: az ázsiai hunok (más néven: hsziungnuk) máig fennmaradt egyetlen fővárosát, Tongwanchenget szeretnék a világörökség részévé nyilváníttatni.

Tongwanchenget, a romvárost néhány éve fedezték fel, és akkor ez nagy szenzációt keltett a régészek körében. Előzőleg közel ezer évig borította be a települést a sivatag homokja. A romváros számos értékes lelettel és tudományos felfedezéssel szolgálhat a hunok eredetét, kultúráját illetően.

A hunok miatt építették a Nagy Falat

A törzs egyébként körülbelül ezer évvel ezelőtt tűnt el. Az 1600 éves romterület Jingbian megyében található, a Kína északkeleti részében lévő Sanhszi tartományon belül. A hely mindössze 500 kilométerre van Xi'antól, amely egykor a Chang'an nevet viselte, és hat feudális kínai dinasztia idején volt főváros. A kínaiak annyira tartottak a hunoktól, a hsziungnuktól, hogy miattuk építették fel a Nagy Falat is.

A hunok az időszámításunk előtti harmadik században bukkantak fel, s hamarosan az egyik legnépesebb etnikai csoporttá váltak a mai Kína területén (ám ez a vidék akkor még nem volt a kínai, illetve han népesség uralma alatt). A második század végére a hunok létesítették az első rabszolgatartó rezsimet a mai Kína területén. A hsziungnuk feltételezések szerint török nyelvűek voltak egyébként.

A hunok később számos kínai területet vetettek uralmuk alá, ám az időszámításunk előtti első században vereséget szenvedtek a nyugati-han dinasztia fejétől, Hanwu császártól Kínában. Ezután a hunok kettészakadtak, majd a harcok folyamán a kínaiakkal (ezúttal a keleti hanokkal) szövetkező déliek legyőzték az északi hunokat, időszámításunk szerint 89 és 91 között.

Az északi hunok nyugatra vonulnak

Az északi hunok ekkor nyugatabbra vonultak, először az Ili folyó völgyébe, Közép-Ázsiába, majd a Dontól keletre és a Volga vidékére költöztek. A hunok ezután az európai történelmet alakították át.


Időszámításunk szerint 374-ben az eredetileg északinak nevezett hunok tovább vonultak nyugatra, s ezzel megindították az első nagy népvándorlási hullámot, amely Európára zúdult. Többek között az ő hatásukra, nyomásukra támadtak a gótok a Római Birodalomra. Az ötödik században végül átkeltek a Dunán és a Rajnán, s Attila vezetésével birodalmat alapítottak. (Attila sírját régóta keresik a régészek, általában a Tiszát feltételezik végső nyughelyeként.)

Százezren dolgoztak Tongwancheng építésén

A hunok Ázsiában maradt részei viszont Tongwancheng városában alakítottak ki fővárost időszámításunk szerint 419-ben. Országukat Daxia (Dahsziának) nevezték és ez az állam szintén az ötödik század táján létezett. A mai Kína területén, a nem kínai népek közül a hunok építették ki a legfejlettebb várost. A világon egyébként Tongwangcheng az egyetlen főváros, amely a hunokhoz fűződik, és még ma is megtalálható – legalábbis romokban. A település – amelynek a neve körülbelül azt jelenti, hogy „egyesüljön minden nemzet” – építésén állítólag százezer ember dolgozott.

Tongwancheng felépítése azoknak az embereknek az eltökéltségét bizonyítja, akik mindenáron fenn akartak maradni a sivatagban – magyarázta Hou Yongjian, a Shaanxi Normal University professzora. A város egyedi jellege elvitathatatlan a professzor szerint. A települést egyébként hosszas kutatás, többek között repülőgépes felmérés és távolsági érzékelők segítségével fedezték fel.

Három részből áll a város

Tongwancheng városa három részből áll. A palotanegyed mellett egy belső és egy külső negyedből. A palotanegyedben található a császári palota. A belső negyedben a kormányzati hivatalok helyezkednek el, továbbá a hivatalnokok és a királyi család tagjainak, rokonainak a lakhelyei. A köznép a „külvárosban” lakott.

A város négy sarkán őrtornyok vigyáztak a biztonságra. A falak 16-30 méter vastagok voltak. A falak anyaga különleges: homok, föld és rizsföldeken átfolyatott víz segítségével jött létre. A víz szerepe volt ebben a legfontosabb, mert a „ragadós”, „rizses” folyadék összetapasztotta a homokot és a földet, így szinte kőszerű építőanyaghoz jutottak a hunok.

A város elrendezése különleges: az északnyugati rész magasabban fekszik, a délkeleti viszont alacsonyabban. Tongwanchenget többek között azért is szeretnék most a világörökség részévé nyilvánítani a kínaiak, mert a néhány éve felfedezett települést erősen fenyegeti az elsivatagosodás.

A szisztematikus helyreállítás egyébként már megkezdődött Tongwanchengben. Sikerült például rekonstruálni a „Yong'an Emelvényt”, ahol Helianbobo, Daxia császára szemlélte a parádézó hun csapatokat.

A magyarok a leszármazottak?

„Mint nemzetiség a hunok eltűntek. De sok hun túlélte az évezredek viharait. Számos tudós úgy tekinti, hogy a mai magyarok a hunok leszármazottai” – nyilatkozta a Xinhua hírügynökségnek Wang Shiping, a Sanhszi Történeti Múzeum szakértője. A Xinhua szerint ezt a véleményt számos magyar kutató is osztja (neveket a kínai hírügynökség nem említett).

A kínai tudósok hangsúlyozzák, hogy a hunok kultúrája számos országban hagyott nyomot maga után. Mongóliában, Oroszországban és Észak-Kína, vagyis Belső-Mongólia területén egy hangszer a hujia (hudzsia) őrzi a hunok emlékét, de Északnyugat-Kínában, az ujgurok is játszanak ilyen zenei instrumentumon.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Eloho34

(Gemuy30, 2019.01.27 23:07)

http://korsika.ning.com/profiles/blogs/edalis-10mg-puedo-comprar-sin-receta-de-calidad-estados-unidos
https://www.loosemusicent.com/blogs/1168/12513/uagra-generique-acheter-sans-ordonnance-generique-uagra-en-bel
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/griseofulvina-250-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-env-o
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/aripiprazol-20-mg-donde-puedo-comprar-sin-receta-online-espa-a
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cialysinfort-entrega-r
http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/98459
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/buy-silagra-100-mg-where-is-a-good-place-to-buy-silagra-online
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/buy-erecto-100mg-without-prescription-where-to-order-sildenafil
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-sex-o-vigor-sildenafil-citrate-25-mg-en-ligne-pas
http://property.ning.com/profiles/blogs/order-blugral-100mg-online-how-can-i-buy-sildenafil-citrate-in
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/order-priligy-30mg-cheap-how-to-order-dapoxetine-no-need
https://www.olliesmusic.com/blog/22372/desloratadine-moins-cher-livraison-gratuitГ©-achat-desloratadine-5-original-/
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/comprar-mometasona-gen-rico-brasil
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/selegilina-5mg-comprar-en-farmacia-online-segura-puerto-rico
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/buy-discount-fortera-150-mg-how-to-order-sildenafil-citrate-cheap
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achater-silnor-sildenafil-citrate-sildenafil
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-suvvia-sildenafil-citrate-120mg-gen-rico
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/buy-uagra-200mg-no-rx-online-uagra-discounts
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-tada-diario-tadalafil-10mg-gen-rico-de
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/site-confiance-pour-acheter-levatra-150mg-commande-sildenafil
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/forcewel-130-mg-generique-acheter-livraison-24h-ou-acheter-du
https://www.olliesmusic.com/blog/26560/cГіmo-realizar-un-pedido-quetiapina-sin-receta-por-internet-comprar-quetiapi/
http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/74843
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/apo-metoclop-o-en-acheter-achat-apo-metoclop-10-original-en
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/acyclovir-400-mg-au-rabais-sur-internet-rapide-acheter-zovirax-en

Iwece93

(Ameti84, 2019.01.21 02:34)

http://www.gorelations.com/blogs/5205/41515/onde-posso-comprar-salmeterol-fluticasona-500-50mg-pela-net-bra http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/bisoprolol-en-ligne-moins-cher-acheter-rapide-bisoprolol http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-mitalis-20-mg-sin-receta-con-visa-rep-blica-de http://www.facecool.com/profiles/blogs/golmal-tadalafil-60mg-donde-comprar-sin-receta-en-l-nea-estados http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sex-o-vigor-130-mg-entrega http://bioimagingcore.be/q2a/51022/farmacia-comprar-receta-r%C3%A1pido-comprar-metoprolol-online http://ggwadvice.com//index.php?qa=53939&qa_1=pioglitazone-hydrochloride-pioglitazone-hydrochloride http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-commander-pycalis-tadalafil-pas-cher-tadalafil-prix http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/comprar-estradiol-sem-receita-medica-pela-internet-portugal http://football.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-firmel-100mg-pas-cher-commande-firmel-en-ligne http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/corsenile-buy-safely-wholesale-corsenile-cheap http://www.facecool.com/profiles/blogs/evista-raloxifene-60mg-o-achat-sans-ordonnance-evista-baisse-de http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-viagra-sildenafil-citrate-online-bolivia http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-cialis-na-internet-portugal http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/circulass-sildenafil-citrate-puedo-comprar-sin-receta-barato http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/mytadalaf-20-mg-comprar-urgente-ecuador http://mariannaonline.com/community/blogs/post/41090 http://dmoney.ru/38306/site-seguro-para-comprar-dejavu-150mg-entrega-em-48h http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/sumatran-sumatriptan-donde-puedo-comprar-buen-precio-donde http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/comprar-daygra-sin-receta-entrega-r-pida-paraguay http://bobford.ning.com/profiles/blogs/order-viagra-120mg-cheap-how-can-i-purchase-sildenafil-citrate-no http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/pycalis-tadalafil-60-mg-en-ligne-pas-cher-securise-ou-acheter http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/buy-viasin-150-mg-online-where-can-i-buy-sildenafil-citrate http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/indometacina-indocin-onde-comprar-gen-rico-e-quanto-custa-online http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-refeel-bon-prix-acheter-refeel-g-n-rique-en-france

Togab99

(Vamod39, 2019.01.17 15:01)

http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/onde-comprar-virineo-150mg-gen-rico-forma-segura-online-brasil
http://vaal-online.co.za/blogs/post/28443
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/falsigra-130-mg-en-ligne-bon-prix-site-fiable-acheter-falsigra-en
http://brooklynne.net/profiles/blogs/silden-sildenafil-citrate-50-mg-o-en-acheter-acheter-sildenafil
http://ggwadvice.com//index.php?qa=52825&qa_1=achat-securise-vente-sildenafil-citrate-tunisie-ordonnance
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/erix-100mg-como-puedo-comprar-sin-receta-ahora-estados-unidos
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-bimatoprost-3mg-ahora
http://social.leembe.com/blogs/post/40686
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/order-bupropion-150mg-online-where-is-the-best-place-to-buy
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-cialis-60mg-sin-receta-urgente-paraguay
http://snopeczek.hekko.pl/227592/zidovudine-buy-no-rx-how-to-order-retrovir-no-rx
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-sildeagil-25-mg-moins-cher-achat-sildenafil
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-de-ciavor-diario-tadalafil-com-desconto-pela
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-dali-tadalafil-gen-rico-e-quanto-custa-pela-internet
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-mildfil-fiable-reino-de
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/filagra-100-mg-livraison-gratuit-baisse-prix-achat-filagra
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/order-generic-viagra-100mg-cheap-viagra-forums
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=22496&qa_1=seguro-comprar-r%C3%A1pido-internet-rep%C3%BAblica-federativa-brasil
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=20095&qa_1=tadalafil-comprar-frete-gr%C3%A1tis-brasil
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-avapro-irbesartan-sin-1
http://social.leembe.com/blogs/post/39523
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/342338
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/purchase-discount-ratigra-200-mg-how-to-purchase-sildenafil
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-virineo-ahora-guatemala
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-libigran-sin-receta-buen-precio-andorra
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/maxigra-generique-moins-cher-acheter-generique-maxigra-france
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/order-senagra-120mg-online-trusted-online-pharmacies-for-senagra
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-viagra-sildenafil-citrate-120mg-r

Nisoh55

(Aqino35, 2019.01.14 23:27)

http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/diclofenaco-como-comprar-sin-receta-con-seguridad http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-indinavir-sulfate-sin http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/sildenon-120-mg-como-comprar-sin-receta-de-calidad-chile http://webhiveteam.com/demo4_chameleon/blogs/2765/54655/onde-comprar-gen-rico-amiodarona http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-vigrasol-100mg-sin-receta-r-pido-uruguay-venta http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tada-diario-gen-rico-com-desconto-na http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/90/12087/buy-viagra-where-can-i-order-sildenafil-citrate-fast-delivery http://wu-world.com/profiles/blogs/cheap-andros-25-mg-order-online-where-to-buy-sildenafil-citrate http://brooklynne.net/profiles/blogs/site-pour-acheter-adcirca-tadalafil-tadalafil-acheter-en-ligne http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/acheter-edgon-20mg-site-fiable-o-acheter-du-tadalafil-paris http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/o-commander-andrax-tadalafil-generique-en-ligne-bon-marche-rapide http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-lotrisone-10mg-gen-rico-de-forma-segura http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-tantrix-sildenafil-citrate-sem-receita-medica http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-taxier-sin-receta-al-mejor-precio-rep http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/comprar-falic-sin-receta-de-forma-segura-argentina

Ijuzo04

(Javor25, 2019.01.12 22:16)

http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/order-forcigra-50-mg-low-price-can-i-buy-sildenafil-citrate-no
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/site-acheter-flibanserine-flibanserin-en-france-achat
http://wu-world.com/profiles/blogs/comprar-fildlata-sildenafil-citrate-entrega-r-pida-argentina
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/ursodiol-300-mg-comprar-en-farmacia-online-aprobada-chile-comprar
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/comprar-ah-zul-200-mg-on-line-no-brasil
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/edgon-40-mg-comprar-fiable
http://flirtfinder4u.com/blogs/post/21776
http://snopeczek.hekko.pl/229589/realizar-pedido-tadalafil-receta-internet-estados-unidos
http://brooklynne.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-vigrasol-sildenafil-citrate-50-mg
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/viagra-130mg-buy-no-prescription-can-i-order-sildenafil-citrate
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-avafil-sildenafil-citrate-200-mg-gen-rico
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=22604&qa_1=clavoral-amoxicillin-clavulanate-comprar-online-salvador

Yesap68

(Puxay14, 2019.01.11 16:02)

http://korsika.ning.com/profiles/blogs/terbinafina-como-puedo-comprar-sin-receta-de-confianza
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/cialis-60mg-comprar-gen-rico-pre-o-portugal
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/discount-newbigra-100mg-order-online-where-can-i-purchase
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/purchase-low-price-tagra-40-mg-online-how-to-buy-tadalafil-in
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-zilfic-en-ligne-achat-sildenafil-citrate-ligne
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/340968
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-zyad-tadalafil-gen-rico-urgente-brasil-preco
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-generico-zenavil-40mg-por-internet-estados-unidos
http://www.facecool.com/profiles/blogs/low-price-tadasure-20mg-buy-online-tadasure-bitcoin-buy-online
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/cianeo-tadalafil-10mg-comprar-gen-rico-de-forma-segura-rep-blica
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/tadagra-livraison-express-bas-prix-tadalafil-pharmacie-suisse
https://www.loosemusicent.com/blogs/1071/12437/zyad-como-comprar-entrega-24-horas-online-pre-231-o-do-tadala
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/dapoxetina-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-entrega-r-pida

Ukoxa72

(Agopa78, 2019.01.10 10:25)

http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/galotam-o-commander-prix-moyen-galotam-50-mg
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/comprar-adcirca-tadalafil-gen-rico-mais-barato-via-internet
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/intigra-sildenafil-citrate-25mg-o-commander-sildenafil-citrate
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/dapoxetina-donde-puedo-comprar-sin-receta-de-forma-segura-reino
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/comprar-zyad-tadalafil-gen-rico-envio-rapido-brasil
http://bricolocal.com/profiles/blogs/maxigra-100-mg-livraison-discrete-bon-marche-maxigra-acheter
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/discount-havante-100-mg-order-online-how-to-purchase-sildenafil
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=67096&qa_1=order-tadonis-10mg-online-how-to-order-tadalafil-cheap
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/tadaforce-tadalafil-comprar-urgente-chile-comprar-tadaforce
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-gen-rico-do-havante-com-garantia-internet-no-brasil
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/cefuroxime-125-mg-onde-comprar-pela-net-brasil-quanto-custa-a
http://www.facecool.com/profiles/blogs/efil-10mg-buy-cheap-can-i-order-tadalafil-no-rx

Amoku37

(Udaho46, 2019.01.08 15:27)

http://wu-world.com/profiles/blogs/meilleur-site-achater-virnagza-fort-40mg-mastercard-tadalafil http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/falsigra-100mg-order-online-online-falsigra-no-prescription http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=183502&qa_1=apcalis-sx-order-without-rx-best-price-60-mg-apcalis-sx http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-suvvia-sildenafil-citrate-200mg-com http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/bon-site-achat-viagra-sildenafil-citrate-200mg-ou-acheter-viagra http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/mytadalaf-60mg-comprar-sin-receta-de-confianza-paraguay http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/avafil-como-comprar-pre-o-pela-internet-brasil http://recampus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-anaus-50mg-r-pido http://divinguniverse.com/blogs/post/72141 http://recampus.ning.com/profiles/blogs/diflucan-fluconazole-100mg-o-en-acheter-pharmacie-commande http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-pour-acheter-glibenclamide-5mg-glibenclamide http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-circulass-rapid-sildenafil-citrate http://www.facecool.com/profiles/blogs/oxybutynin-pas-cher-commander-sur-internet-site-fiable-achat http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ciavor-gen-rico-sem-prescri-o-pela-net http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-zyad-tadalafil-gen-rico-barato-na http://soruanaliz.com/index.php/17829/bon-site-achat-ravana-tadalafil-generique-ravana-belgique http://divinguniverse.com/blogs/post/71037

Icibi23

(Anari91, 2019.01.05 10:40)

http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/order-discount-levatra-200mg-online-where-to-purchase-sildenafil
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-napifit-130-mg-en-ligne-bon-marche-paiement-visa
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sildaristo-sildenafil-2
http://opencu.com/profiles/blogs/olanzapine-comprar-en-una-farmacia-en-linea-segura-espa-a-donde
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/glibenclamida-comprar-en-una-farmacia-online-recomendada-el
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/oxcarbazepina-comprar-por-internet-trileptal-600-mg-con-receta-o
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/domperidona-10mg-como-comprar-sin-receta-de-confianza-rep-blica
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/viagra-en-ligne-achat-rapide-achat-sildenafil-citrate-en-ligne
http://www.facecool.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-luvagra-sildenafil-citrate-sin-receta-r
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-acheter-viagra-acheter-viagra-once-a-day
http://gennethub.com/blogs/1378/9486/site-seguro-para-comprar-cianeo-generico-sem-prescricao-republi
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-viagra-sildenafil-citrate-100-mg-e-quanto
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-tadagra-tadalafil-en-ligne-tadalafil-ordonnance
http://ggwadvice.com//index.php?qa=51710&qa_1=lexapro-escitalopram-bon-prix-prix-escitalopram-10mg-boite
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/low-price-viasek-25-mg-buy-online-how-much-does-viasek-cost-at
http://dmoney.ru/36470/como-fa%C3%A7o-comprar-prilo-120mg-gen%C3%A9rico-forma-segura-brasil
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-famciclovir-en-internet-famvir-250-mg-con
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/pantoprazole-20mg-como-comprar-sin-receta-urgente-dominicana
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-zyad-urgente-on-line-no-brasil
http://webclub.allpix.net.ee/groupware/blogs/post/24181
http://bricolocal.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-erevit-sin-receta-en-internet-ecuador-erevit
http://lifestir.net/blogs/post/74304
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/site-pour-acheter-cialysin-comment-trouver-du-cialysin-en
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/order-generic-viagra-120-mg-how-to-buy-sildenafil-citrate-in

Upagu47

(Osufu11, 2018.12.29 03:55)

http://football.ning.com/profiles/blogs/imipramina-tofranil-25mg-comprar-sem-receita-medica-brasil http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/comprar-vasifil-sildenafil-citrate-gen-rico-pela-internet-brasil http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/75/11718/order-cialis-10mg-cheap-how-to http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/venlafaxina-como-comprar-sin-receta-online-us http://social.leembe.com/blogs/post/40621 http://recampus.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tada-diario-40mg-gen-rico-via-internet http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/comprar-hybloc-labetalol-mais-barato-online http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/xyorg-tadalafil-en-ligne-bas-prix-securise-acheter-tadalafil-site http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/h-for-60mg-puedo-comprar-fiable-puerto-rico-comprar-h-for-60-en http://bobford.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-atlagra-sildenafil-citrate-sin-receta-online-espa-a http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/order-apicalis-without-rx-where-to-order-tadalafil-in-approved http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/h-for-tadalafil-40mg-comprar-sem-prescri-o-brasil http://bobford.ning.com/profiles/blogs/buy-sildamek-200mg-how-can-i-purchase-sildenafil-citrate-free http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/varfarina-coumadin-comprar-envio-urgente-brasil http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-progesterona-gen-rico-envio-24h-pela-internet http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-rezum-sin-receta-entrega-r http://laguiadelasvegas.com/afiliados/blogs/post/56597

Ocuka13

(Qidum76, 2018.12.18 13:18)

http://whazzup-u.com/profiles/blogs/low-price-sitrepa-200mg-order-online-how-to-purchase-sildenafil
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/o-commander-extadil-tadalafil-10mg-boite-de-28-prix
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/mesalamine-buy-cheap-where-to-buy-asacol-quick-delivery
http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-luvagra-100mg-sin-receta
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/alesse-livraison-express-moins-cher-levonorgestrel-ethinyl
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-viagra-50-mg-mas-barato-espa-a
http://ggwadvice.com//index.php?qa=51790&qa_1=onde-posso-comprar-dilantin-gen%C3%A9rico-portugal
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-religra-sin-receta-de-confianza-usa
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/ah-zul-onde-comprar-gen-rico-de-confianza
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/buy-low-price-cyclophosphamide-50mg-cyclophosphamide-to-buy
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/mclafil-10-mg-donde-puedo-comprar-mas-barato-paraguay-comprar
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-synalis-10mg-bon-prix-achat-tadalafil-fiable
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/sife-baisse-prix-sur-le-net-sildenafil-citrate-commander
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/purchase-discount-freeya-100mg-cost-of-freeya-in-us
http://www.facecool.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-voltarol-gen-rico-mais-barato-rep-blica
http://gennethub.com/blogs/1386/9416/site-seguro-para-comprar-generico-viagra-sildenafil-citrate-onl
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=19310&qa_1=viasil-comprar-entrega-r%C3%A1pida-brasil
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/comprar-generico-ciprofloksacin-sin-receta-en-farmacia-online
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/cialysinfort-20mg-order-cheap-buy-cialysinfort-online-no
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/cianeo-tadalafil-20mg-comprar-gen-rico-pela-internet-no-brasil
http://sn.ras.ru/index.php/blogs/1113/51231/aphrodil-150-mg-en-ligne-pas-che
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-refren-sin-receta-r-pido-comprar-sildenafil

Vuduy26

(Ocuba45, 2018.12.15 21:39)

http://ultimatefandomsite.com/oxwall/blogs/post/5603 http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sporanox-con-garantia-usa http://www.prds66.fr/profiles/blogs/viagra-50-mg-acheter-bon-marche-sildenafil-citrate-boite-de-8 http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/acheter-nexgra-100mg-le-sildenafil-citrate-prix-en-pharmacie http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-patrex-sin-receta-en-farmacia-online-m-xico http://wu-world.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tada-tadalafil-gen-rico-envio-urgente http://iq140.eu/blogs/post/28135 http://bobford.ning.com/profiles/blogs/commander-efil-tadalafil-commander-efil http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/comprar-generico-urogesic-phenazopyridine-de-forma-segura-uruguay http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/buy-discount-siafil-200mg-online-how-can-i-buy-sildenafil-citrate http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/avgra-buy-online-buy-avgra-brazil http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/uptop-sildenafil-citrate-120-mg-en-ligne-bas-prix-achat-avec http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/comprar-silanil-sildenafil-citrate-120mg-sin-receta-online http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/sex-o-vigor-sildenafil-citrate-130-mg-en-ligne-moins-cher http://www.facecool.com/profiles/blogs/order-daclatasvir-60mg-cheap-buy-daclatasvir-bristol http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-neurium-ahora-colombia-neurium http://ggwadvice.com//index.php?qa=53251&qa_1=comprar-generico-sildaristo-sildenafil-citrate-seguridad http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-viagra-generique-en-ligne-bas-prix-2018-sildenafil http://foodtube.net/profiles/blogs/cialis-comprar-env-o-r-pido-comprar-tadalafil-hombres

Tonep43

(Ekeya63, 2018.12.14 21:41)

http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/ciavor-onde-comprar-gen-rico-menor-pre-o-via-internet-rep-blica
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/achat-spegra-50mg-en-ligne-securise-sildenafil-citrate-generique
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-pamelor-25mg-buen-precio-el
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-dragul-sildenafil-citrate
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-achat-tadalafilum-acheter-du-tadalafilum-en
https://www.olliesmusic.com/blog/17572/cГіmo-realizar-un-pedido-clindamycina-300mg-ahora-perГє/
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sofosbuvir-400-mg-de
http://bricolocal.com/profiles/blogs/o-commander-videnfil-150-mg-videnfil-ordonnance-pharmacie
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/comprar-suvvia-sildenafil-citrate-gen-rico-rep-blica-federativa
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/buy-generic-intasfil-130-mg-online-120-mg-intasfil-price
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-trimetoprima-800-mg-sin
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/azitromicina-250-mg-comprar-en-una-farmacia-online-confirmaci-n-r
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-sildara-25mg-2018-prix-sildenafil-citrate-130
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-rezum-sin-receta-con
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=67611&qa_1=pahtension-purchase-sildenafil-citrate-trusted-medstore
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-freeya-en-ligne-pas-cher-mastercard-prix-du-freeya
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/order-generic-juan-130mg-how-muh-does-juan-cost-in-mexico
http://gennethub.com/blogs/1374/10569/valaciclovir-1000-mg-como-comprar-sin-receta-en-linea-espana
http://opencu.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tada-diario-gen-rico-on-line
http://www.gorelations.com/blogs/5203/40889/como-posso-comprar-prilo-sildenafil-citrate-generico-com-garant
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-cialis-frete-gr-tis-brasil
http://ggwadvice.com//index.php?qa=53108&qa_1=o%C3%B9-commander-adcirca-20-mg-adcirca-generique-meilleur-site
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/donde-para-ordenar-sildaristo-sin-receta-al-mejor-precio-comprar
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/ivermectin-3mg-buy-how-to-purchase-stromectol-free-delivery
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/erassin-sildenafil-citrate-50-mg-achat-sans-ordonnance-achat
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/como-comprar-refren-130mg-gen-rico-via-internet-brasil-rem-dio
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/dutasterida-0-5mg-comprar-sin-receta-en-l-nea-chile
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/order-aggra-without-prescription-aggra-130mg-tablet-walmart
https://lepchat.com/blogs/post/25662

Muqop10

(Ecasi38, 2018.12.12 18:40)

http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/metoprolol-o-en-commander-sur-internet-metoprolol-25mg-generique http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/buy-viagra-200mg-online-cost-of-10-viagra http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/lanoxin-digoxin-puedo-comprar-r-pido-puerto-rico-lanoxin-0-25-mg http://soruanaliz.com/index.php/18240/order-viagra-130mg-online-sildenafil-citrate-trusted-medstore http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/h-for-como-posso-comprar-entrega-em-48-horas-brasil http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/aceon-perindopril-sans-ordonnance-aceon-prix-generique http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tada-gen-rico-entrega-r-pida-brasil http://football.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-extadil-sin-receta-env-o-libre http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/erexesil-sildenafil-citrate-120-mg-pharmacie-sur-internet http://wu-world.com/profiles/blogs/quel-site-pour-commander-du-cialysinfort-tadalafil-40mg http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/finpecia-1-mg-comprar-con-seguridad-ecuador http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-duricef-500mg-gen-rico-online-portugal http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/comprar-videnfil-sildenafil-citrate-entrega-48-horas-pela-net https://www.loosemusicent.com/blogs/1114/12474/viasil-150-mg-comprar-rapido-pela-internet-republica-portuguesa http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-o-gen-rico-do-h-for-tadalafil-10-mg http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/latanoprosta-comprar-entrega-em-24-horas-online-rep-blica http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/esomeprazol-nexium-como-comprar-gen-rico-urgente-brasil-nexium http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-dali-tadalafil-gen-rico-de-forma-segura http://recampus.ning.com/profiles/blogs/edalis-tadalafil-donde-puedo-comprar-sin-receta-en-internet-per http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/sildaflow-130mg-buy-online-purchase-sildaflow-online-safely http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/adcirca-10-mg-como-comprar-gen-rico-urgente-no-brasil-tadalafil http://flutes.ning.com/profiles/blogs/low-price-tagil-40mg-order-online-what-is-the-cost-of-tagil-in http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/avafil-sildenafil-citrate-130-mg-como-posso-comprar-sem-prescri-o http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sildara-25-mg-env-o http://foodtube.net/profiles/blogs/oragawell-sildenafil-citrate-130mg-como-comprar-env-o-libre-el

Ufuho33

(Jokul92, 2018.12.08 19:37)

http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/sex-o-vigor-sildenafil-citrate-pas-cher-livraison-rapide-acheter http://recampus.ning.com/profiles/blogs/commander-en-ligne-naltrexone-ou-commander-du-naltrexone http://www.1friend.com/blogs/2843/15169/duraviril-130mg-buy-safely-buy-duraviril-online-uk-fast http://korsika.ning.com/profiles/blogs/buy-fortera-100-mg-cheap-where-can-i-order-sildenafil-citrate http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-celtium-escitalopram-20-mg-sin http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/cheap-nipatra-50-mg-order-online-how-can-i-purchase-sildenafil http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/zyad-tadalafil-comprar-mais-barato-na-internet-brasil http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/zyad-tadalafil-como-comprar-entrega-r-pida-tadalafil-gen-rico http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/estradiol-como-comprar-gen-rico-de-confianza-na-internet-brasil http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=20945&qa_1=dilantin-phenytoin-internet-dilantin http://snopeczek.hekko.pl/229538/seguro-comprar-telmisartana-generico-segura-internet-brasil http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/se-puede-comprar-viagra-sin-receta-r-pido-estados-unidos-comprar http://whazzup-u.com/profiles/blogs/buy-sildex-purchase-sildex-on-internet http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-adapaleno-sin-receta-r-pido-per http://whazzup-u.com/profiles/blogs/achat-discrete-tonafil-bon-marche-paiement-visa-tonafil-generic

Idife77

(Kejuf36, 2018.12.01 03:40)

https://order-amantadine-100mg.tumblr.com https://lavignez-flexing.tumblr.com https://curvesgalorexx.tumblr.com https://teenag3cannibal-blog-blog.tumblr.com https://hsseniorstudyblr.tumblr.com https://nao-acorde.tumblr.com https://our-theory-of-gravity.tumblr.com https://lartestunetoile1.tumblr.com https://thcmvss.tumblr.com https://fakehappy24.tumblr.com https://smileky.tumblr.com

Usuja88

(Cumob95, 2018.11.28 21:27)

https://se-como-salirme-de-las-cuerdas.tumblr.com https://root-shaw-shoot.tumblr.com https://flavoxate-buy-no-prescription.tumblr.com https://derhan35.tumblr.com https://collaredqueen.tumblr.com https://01-maddy-12.tumblr.com https://laurhy-moon.tumblr.com https://lordeismydxp.tumblr.com https://blarsonx.tumblr.com https://oxyt0cln.tumblr.com https://lalunapotter.tumblr.com https://haleyrecovers.tumblr.com https://intrxsiverium.tumblr.com https://fuckthemajortomyeah.tumblr.com

Шлюхи Краснодара

(AmuelLiawl, 2018.10.13 10:42)

<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru>Шлюхи в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд индивидуалок в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>Недорогие бляди Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/>Секс знакомства в Краснодаре</a>
<a href=http://prostitutki-irkutska.ru>Шлюхи Иркутск</a>
<a href=http://prostitutki-perm.ru>Проститутки Перьми</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi>Шлюхи Казани</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi/individuals/>Индивидуалки Казань</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi/znakomstva/>Секс знакомства Казани</a>
<a href=http://penza-dosug.ru>Проститутки Пенза</a>
<a href=http://girls-ufa.ru>Шлюхи Уфы</a>
<a href=http://girls-msk.ru>Шлюхи Москва</a>
<a href=http://dosugspb24.ru>Шлюхи Питер</a>
<a href=https://top.girls-nsk.ru>Шлюхи Новосибирск</a>

Etana70@citromail.hu

(csonti istvan, 2013.02.03 11:41)

Nem olyan megkövesedett probléma a magyarok elhelyezése a hun gyűjtőnevű népek között...
Mégis holvan ez a Tongwan....micsoda, hamár az arvisura szerinti Ordosz nem felel meg a kínaiaknak, mont ősi (Hun Törzsszövetség) főváros?
Persze a nagy Wang Snipivel a hazai finnugrákók MTA közössége is egyetért, lényeg, hogy ne az igazi történelmünket ismertesse..mert az megszünt a habsburgi időkben.

Etana70@citromail.hu

(Etana, 2012.12.25 10:45)

Sikerűlt...nincs egy normális és működő levelezőlista sehol, égen és földön az Arvisurákkal kapcsolatban. Rendet kellene teremteni, - akár valamilyen osztályozással- ebben a zöldségesben.
Elkellene érni, hogy legyen fix lev. lista néhány markáns taggal és másokkal. Katasztrófális ami ma van..